În dimineața zilei de duminică, 26 noiembrie, ANM (Administrația Națională de Meteorologie) a anunțat cod roșu pentru 4 județe din România. De la ora 10:00, la ora 16:00, vremea rea se menține, în condițiile în care deja a făcut ravagii în România. Cetățenii sunt sfătuiți să stea în case.
UPDATE ora 15:30: Încă 6 județe din România intră sub incidența de cod roșu. ANM (Administrația Națională de Meteorologie) a transmis avertizări pentru zona de munte, la peste 1.800 de metri, pentru: Brașov, Argeș, Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, până la ora 17:00, data de 26 noiembrie.
Se vor semnala, îndeosebi la peste 2000 m altitudine, rafale ale vântului de 140…160 km/h, viscol puternic, vizibilitate zero.
Potrivit datelor transmise de ANM, vor codul roșu vine cu intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 90…100 km/h, viscol, vizibilitate redusă spre zero, în cele 4 județe: Constanța, Tulcea, Galați și Brăila.
Toate drumurile de circulație naționale și județene sunt închise. Pagube, în întreaga țară, sunt:
-36 de copaci degajați;
– 1 stradă inundată;
– 12 autoturisme avariate;
– 35autoturisme blocate/înzăpezite;
– 4 microbuze;
– 2 autocare;
– 1 cisternă;
– 215 persoane blocate/înzăpezite;
– 4 stâlpi de electricitate;
– 1 acoperiș de garaj;
– 3 acoperișuri de locuință;
– 1 coș de fum de locuință;
-10 localități fără alimentare cu apă;
– localități fără alimentare cu energie electrică: 59;
-trenuri anulate: 24.
ISU B-I a gestionat 12 intervenții pe durata codului galben, în intervalul 06:00-10:00, pe data de 26 noiembrie. Nu mai puțin de 11 copaci au căzut în București și unul în Ilfov. 9 autoturisme au fost avariate.
„Vă rugăm să țineți cont de următoarele recomandări :
Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților”, au transmis autoritățile, în contextul de cod roșu.
(CITEȘTE ȘI: Cutremur în România, la ora 5:30! Ce magnitudine a avut)
În dimineața zilei de 26 noiembrie, în jurul orei 06:00, pompierii din Ialomița au intervenit după ce un autocar cu 36 de persoane s-a răsturnat, în apropiere de localitatea Iazu. A fost activat Planul Roșu de Intervenție.
Șase echipe de voluntari salvatori de la Detașamentul de pompieri Slobozia, două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, o autospecială de transport personal și victime multiple, un microbuz și o ambulanță SMURD au mers imediat la locul accidentului.
De asemenea, două echipe SAJ ip B și un echipaj tip C și o autospecială de transport personal și victime multiple de la ISU B-IF au intervenit. Doar o persoană a fost rănită ușor. Toți cei 36 de pasageri au fost duși la Școala din localitatea Iazu pentru adăpostire în perioada de cod roșu.
(CITEȘTE ȘI: ANM a actualizat prognoza meteo pentru weekend. Cod galben și potrocaliu de ninsori și viscol în România)
„Recomandăm conducătorilor auto:
În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, șoferii să-și echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulația în condiții de iarnă: anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, o rezervă de combustibil, sistemul de climatizare dezaburire funcțional.
* să reducă viteza de deplasare, în condițiile unui carosabil acoperit cu zăpada sau polei, să circule cu o viteza de 30 km/h în localități și 50 km/h în afara acestora.
* să-si asigure o bună vizibilitate curățând parbrizul, luneta si geamurile laterale;
* să asigure buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz si a sistemului de climatizare și dezaburiră;
* să folosească sistemul de iluminare-semnalizare pentru a vedea și a putea fi văzuți în trafic.
* în de ninsoare abundentă, șoferii au obligația să nu oprească ori să staționeze pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport public pentru a permite intervenția mijloacelor de deszăpezire și desfășurarea traficului în general;
* să respecte semnalele si indicațiile polițiștilor rutieri”.